SEMINAR PRENOVE V DUHU 2016 – USMILJENJE

Print Friendly

Seminar Prenove v Duhu ima preprost namen, da bi poglobili našo vero v živ, oseben in resničen odnos z Bogom. Program posameznih srečanj se navadno odvija po sledečem redu:

  1. Slavljenje: Učimo se načina molitve slavljenja, češčenja in hvaljenja Boga. Molimo stoje z rasprostrtimi pa tudi dvignjenimi rokami. Tako so molili prvi kristjani, ki so doživljali prisotnost in delovanje Svetega Duha. Imeli so “vstajensko vero” to je vera v Vstalega Jezusa Kristusa – Krisusa, ki je vstal in živi. Takšna vera jih je naredila hvaležne, pogumne, pokončne. Zato so se tudi na takšen način povezovali z Bogom. Molitev jim je dajala moč v preganjanjih. Molitev jih je opogumljala. Ozdravljali so, se spreobračali in doživljali Božjo navzočnost.
  2. Kateheza ali poučevanje: Kateheza pomeni podajanje verskega nauka. Pri otrocih govorimo o verouku, tudi odrasli so vso zgodovino Cerkve imeli neko katehezo. Saj vedno potrebujemo osvežitev nauka. Pojavljajo se nam nova vprašanja, ob novih življenskih obdobjih, preizkušnjah, ko rastemo in spoznavamo svet. S tem naj bi rasla tudi naša vera, naše vedenje o Bogu.
  3. Pričevanje: Današnji svet bolj potrebuje pričevalcev kot učiteljev. Če pa že posluša učitelje, jih zato, ker so tudi pričevalci (tako je povedal Janez Pavel II.). Pričuje lahko le tisti, ki je sam izkusli Božjo bližino, spreobrnjenje, ozdravljenje, usmiljenje. Pričuje lahko tisti, katerega molitve so bile uslišane. Pričuje lahko tisti, ki je doživel Božje usmiljenje, tisti, ki je uspešno prestal preizkušnjo: skupaj z Jeusom in podobno kot Jezus, ki je za veliko noč prešel iz smrti v življenje, v večno slavo. Pričevane predstavlja živ dokaz in neposredno povabilo k veri.
  4. Molitev nad posamezniki: Molitvena kretnja polaganja rok je danes v Cerkvi prisotna pri duhovniškem posvečenju. Pa tudi pri zakramentih krsta in birme. Duhovnik v Božjem imenu položi roki na glavo vernika. Kretnja rok nosi sporočilo: ko na nekaj ali nekoga položimo roko, izrazimo, da to sprejemo v svojo last. Bog nam govori: “Moj si, z večno ljubeznijo te ljubim!” Bog nas neizmerno ljubi. Kretnja polaganja rok sporoča tudi to, da nas Bog jemlje v svoje varstvo, pod svojo zaščito. Pomeni tudi, da je Bog čisto blizu nas, da se nas dotika. Pomeni tudi, da Bog zliva svoje milosti Svetega Duha in ljubezni v nas. Gospod Jezus je polagal roke na bolnike in so ozdraveli in obsedene so zapustili hudobni duhovi. Tudo mrtvi so vstajali. Apostoli so po Jezusovem naročilu in njegovem vstajenju ter vnebovhodu ravnali prav tako in po njihovih molitvah so se zaradi Jezusovega zasluženja dogajali enaki čudeži. Poleg molitve za osvobojenje in ozdravljenje pa prosimo za poseben dar in dogodek izlitja Svetega Duha. To imenujemo “krst v Svetem Duhu”. Takšen krst so podeljevali apostoli po binkoštnem prazniku. Pravzaprav to pomeni binkoštni dogodek, prošnjo, da bi Gospod Bog v nas poživil milost svetega krsta in svete birme. Izlitje Svetega Duha je osrednji dogodek seminarja, ki nas kliče k živemu, osebnemu in resničnemu odnosu z Bogom, v ljubezni in molitvi.
  5. Druženje: Namen seminarja je, da bi ustanavljali molitvena očestva, molitvene skupine. Da bi se družili v veri, da bi se naša vera ohranjala in krepila. Da bi molili drug za drugega, drug drugemu pričevali, drug drugega opominjali, varovali drug drugega na poti vere. Srečanja so priložnost za nova prijateljstva in poznanstva. Okrepljeni od medsebojnih spodbud in pričevanj se lahko vrnemo v svoje družine, na svoja delovna mesta, v kraje svojega življenja. Poklicani smo, da pričujemo, da tolažimo, da molimo, da opravljamo dela ljubezni. Na takšen način vnašamo v družbo vrednote Božjega kraljestva, živo Božjo navzočnost. S svojo žrtvijo in molitvijo izprosimo spreobrnjenja, pridobivamo nove vernike. Sodelujemo z Bogom za odrešenje sveta. Skupaj z Očetom in Sinom in Svetim Duhom ter Devico Marijo delamo za zveličanje duš, za odrešenje vsega sveta.

V župnišče so odprta vrata za seminar: 21.2., 27.2, 5.3, 12.3 ob 17h, 19.3 ob 17h,

izlitje 3. aprila na 2. velikonočno, Belo nedeljo Božjega usmiljenja ob 15h.

Zaključno srečanje seminarja 9. aprila 2016. Srečanja molitvene skupine približno na 14 dni.

Prenesi: Vsebina – kateheze na srečanjih

9 item(s)