Oratorijske urice med jesenskimi počitnicami

Print Friendly

OratorijskoPopoldne_2015-11-28Da bi otrokom popestrili prve počitnice v tem šolskem in veroučnem letu, smo se člani ŽPS odločili, da v župnišču pripravimo srečanje na katerem bomo ustvarjali, peli in zaključili z molitvijo pri Sveti maši. Ker vsi skupaj, tako odrasli kot mladina in otroci ne vemo kaj dosti o zavetniku naše črnovrške cerkve, smo prvo uro našega druženja posvetili Svetemu Lenartu. Najprej smo skupaj na kratko prebrali njegov življenjepis. Otroci so se razdelili v skupine, v vsaki skupini pa so pomagali animatorji. Dobili so tudi vprašanja, karton iz katerega so izrezali oblačke v različnih barvah, ter papir na katerega so zapisali odgovore. Vse skupaj so potem prilepili na leseno podlago v obliki miselnega vzorca in tako dobili plakat s sliko Svetega Lenarta in fotografijo domače cerkve v sredini, okrog pa so v oblačkih napisani podatki o življenju in delu zavetnika.

Ker so otroci pridno delali so si zaslužili tudi malo odmora. Odžejali so se z domačim čajem, posladkali s suhim sadjem, domačimi piškoti in seveda bonboni.
Da vse skupaj ne bi postalo preveč dolgočasno, smo druženje popestrili z glasbo. Imeli smo čisto prave pevske vaje. Ob spremljavi kitar so se otroci pridno naučili tri pesmice. Pomagali smo tudi animatorji.
Po sprostitveni uri petja je otroke čakal še drugi del ustvarjanja. Lotili so se izdelave rožnega venca iz volne in lesa. Na vnaprej pripravljene volnene kroglice so dodali še lepo belo volno in jo z iglo pritrdili, tako da so postale lepo okrogle. Postopek se imenuje suho polstenje ali filcanje. Izdelati je bilo potrebno 59 kroglic, kolikor jih vsebuje rožni venec. Ker so bili otroci zelo spretni, so na nekaj kroglic dodali še črke iz obarvane volne, da so oblikovali napis Sveti Lenart. Vse kroglice smo potem povezali z vrvico in dobili lep rožni venec izdelan iz naravnih materialov.
Plakat in rožni venec bosta krasila veroučno učilnico, da bodo otroci vsakič znova pri verouku lahko prebrali kaj o Svetem Lenartu, ali pa uporabili rožni venec pri molitvi. Mogoče pa se bodo spomnili tudi katere izmed pesmic, ki so se jih naučili in jo tudi zapeli.
Zaključili smo s Sveto mašo v kapeli, h kateri smo odšli vsi udeleženci oratorijskih uric. Pri maši so otroci sodelovali tako, da so zapeli vse pesmi, ki so se jih naučili, ena udeleženka pa je prebrala božjo besedo. Na koncu smo se vsi skupaj postavili pred oltar, prinesli plakat in rožni venec ter naredili nekaj skupnih fotografij, da ne bomo pozabili prvih oratorijskih uric v naši župniji.
Ker imamo v nedeljo 8.11. celodnevno čaščenje in bi otroci radi pokazali kaj so se naučili, vas lepo vabimo, da se jim pridružite in z njimi zapojete in molite po deseti sveti maši.

Pripravila Darja Plestenjak