GASILSKA MAŠA NA ČRNEM VRHU OB SVETEM FLORJANU – ZAVETNIKU GASILCEV – 3. MAJ 2015

Print Friendly

Sveti Florijan goduje 4. maja in je eden izmed zelo priljubljenih svetnikov pri nas. Je nasprotnik ognja in zavetnik vode, zato ni nič čudnega, da so si ga prav gasilci izbrali za svojega patrona. Največkrat je upodobljen kot rimski vojščak, kar je tudi bil, ki zliva vodo na gorečo hišo ali cerkev.

Prostovoljno gasilsko društvo Črni Vrh vsako drugo leto povabi gasilce iz sosednjih društev in gasilce iz pobratenega društva iz Nadgorice, da se udeležijo svete maše ob godovanju svetega Florjana, ki je zavetnik gasilcev.

Na nedeljo 3. maja 2015 se je pred gasilskim domom na Črnem Vrhu zbralo kar lepo število gasilk in gasilcev. Vsi so bili v gasilskih svečanih oblekah ali v delovnih oblekah. V ponos društvu je lepo število deklet, ki so zelo aktivne gasilke.

V procesiji so se podali v cerkev in se tako z udeležbo pri sveti maši poklonili in zahvalili svojemu zavetniku svetemu Florjanu, ker jih varuje pri njihovem delu.

Po končani sveti maši so se pred cerkvijo postavili za skupno fotografijo nato pa so se odpravili v Dom krajanov v dvorano na okrepčilo, pijačo in prijeten klepet.

 

Pripravila Darja Plestenjak