Restavriranje tabernaklja v Kapeli Marijinega Vnebovzetja

Print Friendly

Restavriranje tabernaklja v Kapeli Marijinega Vnebovzetja

Na praznik Marije Matere Cerkve 9. junija, smo oddali v restavriranje tabernakelj, za katerega bi bilo restavriranje že zdavnaj potrebno. Še vedno se je na njem delala škoda, zaradi lesnih črvov. Tudi je obstajala nevarnost, da se odlomljeni deli izgubijo. Na tabernaklju, ki hrani Najsvetejše Rešnje Telo, so bile luknje od žebljev, ptičji iztrebki, ožganine, črvojednost. Odpadle barvne plasti in nekateri deli so bili zlepljeni z lepilnim trakom. Angeli so imeli nalomljena in odlomljena krila, ter poškodovane podstavke. Manjkali so tudi posamezni profili in izrezljane vaze s cvetjem.

Po izbiri treh ponudb je restavriranje prevzelo priznano družinsko podjetje Triptih – Restavratorski atelje Bogovčič, ki je po natančnem popisu del dalo najcenejšo ponudbo. Restavriranje tabernaklja skupaj z izdelavo šestih ustreznih svečnikov in restavriranjem kipa svetega Jožefa, ki je bil v veži župnišča, bo stalo 3.700 EUR.

Vabljeni, da bi darovali prav v ta poseben namen, v čast in zahvalo Jezusu, bivajočem med nami. Verniki se po daru povežejo z Bogom, in s tem kličejo blagoslov na svoje dobrine. Dar v čast Bogu, lahko povežemo s prošnjo za pokoj rajnim, ali katerokoli drugo prošnjo ali zahvalo.

Dar za restavriranje lahko nakažete na tekoči račun župnije ali oddate v pisarni.

Dohodki za župnijo in dohodki duhovnika so ločeni. Kot župnik, sem v skladu z navodili škofije, zbral ponudbe treh izvajalcev. Restavriranje tudi ustreza zahtevam spomeniškega varstva, ker ga bodo izvedli za to usposobljeni umetniki. Verniki imajo pravico svoje dobrine pridruževati Cerkvi, kot jih usmerja peta cerkvena zapoved: »5. Po svojih zmožnostih podpiraj Cerkev v njenih gmotnih potrebah«.

 

Za nakazilo:

Namen: Dar za restavriranje tabernaklja v Kapeli Marijinega Vnebovzetja

 

Podatki župnije:

Nadškofija Ljubljana, Dekanija Ljubljana-Vič

Naziv: ŽUPNIJA ČRNI VRH NAD POLHOVIM GRADCEM

Naslov: Črni Vrh 37, 1355 Polhov Gradec

Telefon: (01) 364 51 31

Elektronska pošta: zupnija.crnivrh@rkc.si

Domača stran: http://zupnija-crnivrh.rkc.si/

Geografski koordinati: E14.25368, N46.08827

Občina: Dobrova-Polhov Gradec

Upravna enota: Ljubljana

Davčna številka: 52123987

Matična številka: 1230271

IBAN: SI56 1919 0501 0740 455, DBS Ljubljana

 

Črni Vrh, 29. junij 2014 Peter Nastran, župnik